sobota 2. júla 2011

Polievky I.

Rýchla hrášková polievka
Suroviny:
cibuľa, olej, 100-200g hrachu (mrazený alebo čerstvý), staršie pečivo, soľ, vajíčko, krupica, prípadne polohrubá múka
Postup: 
V miske rozmiešame vajíčko a zahustíme ho krupicou, prípadne polohrubou múkou. Konzistencia ako na halušky. Necháme odstáť, cesto zhustne.
Na oleji orestujeme cibuľu pridáme hrášok (cca 200g), pridáme hrach a restujeme chvíľku spolu. Hrach pridávam kľudne priamo z mrazničky. Zalejem vodou a pridám staršie pečivo. Je úplne jedno, aké. Kľudne celozrnné, so syrom, slaninové, alebo aj starší chleba. nechám povariť, kým hrach nie je mäkký. Ponorným mixérom rozmixujem, doplním vodou na požadované množstvo, podľa chuti dosolím. Na záver zavarím krupicové halušky. Pozor, halušky treba tvarovať menšie, nasajú do seba tekutinu a napuchnú.


Brokolicová polievka
Suroviny:
cibuľa, olej, stonky brokolice, staršie pečivo, trochu sladkej smotany,  kocky opečeného chleba

Postup: 
Túto polievku varievam, keď máme cestoviny s brokolicou, na ktoré používam iba hlavičky. Stopky očistím, nakrájam a použijem neskôr (najlepšie druhý deň)

Na oleji orestujeme cibuľu,  pridáme brokolicu a restujeme chvíľku spolu.  Zalejem vodou a pridám staršie pečivo rozlámané na menšie kúsky. Varím do mäkka, rzmixujem ponorným mixérom rozmixujem, doplním vodou na požadované množstvo, podľa chuti dosolím a pridám trochu sladkej smotany.
Na tanieri polievku posypem kockami opečeného chleba.

Podobne môžeme pripraviť aj cukinovu, kelovú, karfiolovú polievku. 

Mrkvová polievka s ovsenými vločkami
Suroviny:
cibuľa, olej, 2 mrkvy, 2 lyžice ovsených vločiek, 2 zemiaky,  voda, soľ, pokrájaná vňať (petržlen, pažítka, cibuľková vňať)

Postup: 
Očistenú mrkvu nastrúhame na hrubšie slížiky. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme mrkvu a ovsené vločky. Zalejeme vodou, osolíme a necháme variť. Zemiaky očistíme, nakrájame na drobné kocky a dáme variť do polievky. Varíme, kým nie sú zemiaky mäkké. Na záver pridáme do polievky nakrájanú zelenú vňať.
Ak je pre vás takto varená polievka príliš dietna, kľudne pridajte vegetu, prípadne grilovacie korenie. My doma vegetu nepoužívame.

Kalerábová  polievka s ovsenými vločkami a cestovinou

Suroviny:
cibuľa, olej, 2 kaleráby, 2 lyžice ovsených, prípadne staršie pečivo,2 lyžice drobnej cestoviny, voda, soľ, pokrájaná vňať (petržlen, pažítka, cibuľková vňať)

Postup: 
Kaleráb nakrájame na drobnejšie kúsky. Na oleji orestujeme cibuľu, kúsky kalerábu. Pridáme vločky, prípadne na kúsky nalámané pečivo, zalejeme vodou, osolíme  a varíme do mäkka.  Rozmixujeme do mäkka, pridáme drobné polievkové cestoviny a uvaríme do mäkka. Na záver pridáme vňať.


Zemiaková  polievka 

Suroviny:
cibuľa, olej, zemiaky (podľa chuti a počtu stravníkov 4-5 kúskov), lyžica hladkej múky, grilovacie korenie prípadne mletá paprika, voda, soľ

Postup: 
Na oleji speníme nakrájanú cibuľu. Keď je už skoro hnehá, zasypeme lyžicou múky. Chvíľu miešame, pridáme mletú papriku, zalejeme studenou vodou a necháme povariť. Ak sú stravníci, ktorí protestujú proti viditeľnej cibuľke v čomkoľvek, možeme teraz rozmixovať :). Inak zalejeme dostatočným množstvom vody, pridáme grilovacie korenie (alebo aj nie) a varíme do mäkka. Na záver pridáme posekanú petržlenovú vňať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára