nedeľa 27. mája 2012
Špenátová roláda
Suroviny:
400g špenátového pyré, 3 žltka, soľ, cesnak, 2PL oleja, 4 PL polohrubej múky, 2ČL prášku do pečiva, sneh z 3 ks bielkov
Postup:
Ak máme čerstvý špenát, tak ho dôkladne umyjeme a na lyžici oleja orestujeme a mierne podusíme. Vychladnuté posekáme napríklad ponorným mixérom. Iný spôsob úpravy je vhodiť umyté lístky do vriacej vody, nechať krátko povariť. Potom vybrať, nechať odkvapkať, na jemno nakrájať, prípadne zmixovať.
Do špenátového pyre (čerstvé, mrazené) zamiešame 3 žĺtka, 2 PL oleja, soľ, cesnak (nemusí byť). Všetko dôkladne premiešame a pridáme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Opäť dôkladne premiešame, aby hmota bola rovnomerná. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh. Pozor, už miešame iba jemne, s citom, aby z cesta neunikli bublinky, ktoré tam pridal vyšľahaný sneh.
Na plech dáme papier na pečenie a na celý rovnomerne nanesieme cesto.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170-180 stupňov cca 12 -15 minút.
Po upečení ešte z horúceho stiahneme papier, zatočíme ako roládu a necháme vychladnúť. Papier ide z cesta celkom ťažko, takže treba postupovať opatrne.
Po vychladnutí roztočíme, natrieme zvolenou nátierkou, pokladieme pásikmi papriky (môže byť aj čerstva, aj konzervovaná), plátkami šunky....
Plnka:
Na naplnenie môžeme použiť ľubovoľnú nátierku, ktorú máme vyskúšanú, chutí nám.
Napríklad:
4 vajíčka uvarené na tvrdo, 100 g masla, tavený syr, lyžica horčice, lyžica majonézy, trochu soli. Všetko spolu vyšľaháme do peny
100g bryndze, 100g masla vyšľaháme do peny, pridáme trochu mletej papriky a pažitku nakrájanú na drobno a dobre premiešame.
100 g syru typu Niva nastrúhame na strúhadle na hrubo, pridáme 100 g masla, 1 trojuholník taveného syra, 1 lyžicu mojonézy a vyšľaháme do peny. Kto chce, môže pridať aj prepasírovaný cesnak.
Množstvo surovnín na roládu vydá na celý veľký plech. A tak, ak sa neviete rozhodnúť, akú náplň požiť, kľudne môžete každú časť rolády naplniť inou náplňou. Jeden koniec bezmäsitý, druhý so šunkou.
Kto chce, môže zvyškami nátierky ozdobiť aj vrch rolády.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára