sobota 5. mája 2012

Zemiakové pagáče

Toto jedlo pravidelne robila naša babka na 1. mája. Ale pripravovalo sa častejšie, u nás to bolo klasické sobotné jedlo

Suroviny:
Na zemiakovú kašu: zemiaky, maslo, pažítka, muškátový orech
Na cesto: 0,5 kg hladkej múky, 100 ml mlieka, 300 ml vody, 2 lyžice oleja, 1 lyžička cukru, 1/2 kocky droždia, 1,5 lyžičky soli, (olej na vysmážanie)
Postup: 
Očistíme zemiaky, uvaríme, popučíme, pridáme maslo, trochu muškátové orieška, pokrájanú pažítku a premiešame.
Do vlažného sladkého mlieka pridáme cukor a rozmrvíme droždie. Necháme vykysnúť. V mise zmiešame múku, soľ. Pridáme kvások, vodu, olej a dobre premiesime.  Prikryté necháme cca 1 hodinu kysnúť.
Na pracovnú dosku nasypeme trochu múky a priamo z misy lyžicou naberieme trochu cesta. Vytvarujeme z neho najskôr malý bochník,  mierne roztlačíme, vložíme asi lyžicu zemiakovej kaše, urobíme guľky. Takto postupujeme so všetkým cestom. Nakoniec guľky jemne pomocou valčeka alebo len ruk roztlačíme na placky. Dáme na plech - niekto dá papier na pečenie, ale nemusí byť. Povrch môžeme potrieť jemne olejom a dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na cca 15 minút. Prípadne môžeme na panvici vysmážať podobne ako lángoše.




Ako plnku môžeme použiť napríklad aj dusenú sladkú kapustu, dusené hrušky, nastrúhané jablká. Toto boli naše tradičné plnky, verím, že sa dá aj experimentovať.

Mmch, mne tieto pagáče vždy najviac chutili na druhý deň ráno s kakaom :) 


Cena:
múka .............. 0,2 €
mlieko ............ 0,1 €
olej ................ 0,3 €
soľ, cukor ...... 0,1 €
droždie .......... 0,1 €
zemiaky, maslo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára